Supertrener aktywnosc fizyczna a zdrowie

TŁUSTY CZWARTEK WCALE NIE TAKI TŁUSTY?

Data opublikowania: 2018-02-05 11:14:00
Autor: Izabela

TŁUSTY CZWARTEK WCALE NIE TAKI TŁUSTY?

 

W 2018 roku tłusty czwartek przypada dość wcześnie, bo już 8 lutego. Tego dnia bez wyrzutów sumienia możemy zajadać się pączkami i faworkami. Jeśli jednak nie chcemy, żeby zanadto przybyło nam kalorii, można zrobić pączki fit w lżejszej formie. Jeśli nie chcemy smażyć pączków w głębokim smalcu, to możemy zrobić pączki pieczone z piekarnika. Są równie smaczne, a dzięki pieczeniu bez tłuszczu, będą bardziej lekkostrawne i mniej tuczące. Mamy dla Was przepis na pyszne, domowe pączki z piekarnika. Pieczone bez tłuszczu. W sam raz na tłusty czwartek dla dbających o linię. Po prostu pączki fit ! ;) 

 

PĄCZKI PIECZONE W PIEKARNIKU: 

 

Składniki : 

 

( na ok. 30 sztuk )

 

40g świeżych drożdży 

 

2 szklanki ciepłego mleka

 

4,5 szklanki mąki pszennej tortowej

 

0,5  szklanki cukru

 

4 łyżki roztopionego masła

 

2 jajka

 

Dodatkowo :

 

1 budyń waniliowy ugotowany według przepisu na opakowaniu

 

cukier puder do oprószenia pączków

 

Sposób przygotowania :

 

Mąkę pszenną przesiewamy , drożdże rozpuszczamy w letnim mleku  . Dodajemy do mąki wraz z pozostałymi składnikami i wyrabiamy , pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić, polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

 

Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy  na grubość 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawamy pączki . Na każdym krążku nakładamy po łyżeczce ugotowanego wcześniej budyniu , zlepiamy formując kulki i układamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia . Zachowujemy odstępy ponieważ pączki sporo rosną .   Pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia . 

 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez 13-15 minut . 

 

Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

 

Zdecydowanie odbiegają od smaku tradycyjnych pączków , ale to nie znaczy , że są nie dobre , są delikatniejsze i mniej słodkie , ale o to chodziło , o wersję mniej kaloryczną :)